Wij zijn gesloten tot 16 september. Daarna staat de dierenarts weer voor uw huisdier klaar. Reserveringen kunt u in deze periode wel gewoon aanvragen via de website.

Vakantietijd! Weetjes om met je huisdier vakantie te vieren in het buitenland

Niets gezelliger dan met je huisdier op vakantie te gaan naar het buitenland! Wist je dat daar wel de nodige regels aan verbonden zijn? Om met een gerust gevoel straks er tussenuit te gaan hebben wij hier de belangrijkste punten overzichtelijk op een rijtje gezet.

Regels voor een vakantie met de hond binnen de Europese Unie:
  • De hond moet rabiës gevaccineerd zijn. In Nederland vaccineren we niet standaard tegen rabiës. De rabiës vaccinatie is dus geen onderdeel van de ‘jaarlijkse cocktail’. De rabiës vaccinatie wordt pas gegeven wanneer je met je hond naar het buitenland gaat. Er zijn verschillende soorten rabiës vaccinaties met een verschillende geldigheidsduur. Wij gebruiken een rabiës vaccinatie met een geldigheidsduur van 3 jaar.

  • Een rabiës vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek worden gegeven. Deze ’21 dagen regel’ vervalt als de rabiës vaccinatie binnen de geldigheidsduur van de voorgaande rabiës vaccinatie wordt herhaald. Let op: de minimale duur kan verschillen per land. Dubbelcheck daarom altijd via NWVA wat de eisen zijn via deze check
  • De rabiës vaccinatie mag pas gegeven worden vanaf 3 maanden leeftijd. In combinatie met de ’21 dagen regel’ mag een pup dus pas vanaf 15 weken leeftijd mee op vakantie naar het buitenland. Sommige landen accepteren honden jonger dan 15 weken oud, mits zij zijn voorzien van een verklaring waarin staat dat het dier geen contact heeft gehad met mogelijk rabiës besmette (wilde) dieren. Nederland accepteert dit echter niet en daardoor mag u, na uw vakantie in het buitenland, uw hond jonger dan 15 weken oud niet over de Nederlandse grens terug naar huis vervoeren.

  • De hond moet een officieel Europees dierenpaspoort hebben. Niet iedere hond met een vaccinatie boekje heeft een officieel Europees dierenpaspoort. Gaat je hond mee naar het buitenland, dan dient deze in het bezit te zijn van een officieel Europees dierenpaspoort. Is de hond geboren op of na 29 december 2014 dan dient de hond in bezit te zijn van een nieuw Europees dierenpaspoort, waarin de identificatiegegevens en rabiës vaccinatie zijn gelamineerd.

  • De hond moet gechipt zijn. Hoewel in sommige vakantielanden een tatoeage nog wordt geaccepteerd (geplaatst voor 2011), adviseren wij echter de hond te laten chippen als je met je hond de grens over gaat. De chip moet zijn geplaatst voordat de hond tegen rabiës wordt gevaccineerd. Let op: voor honden geboren op of na 1 april 2013 geldt ook binnen Nederland een chip en registratie verplichting.
  • U mag maximaal vijf dieren meenemen op vakantie.
Voor meer gedetailleerde regels en wetgeving van Europese landen en landen buiten de EU kan je terecht op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Regels kunnen bovendien regelmatig veranderen, wij adviseren dan ook om voor de meest recente regels contact op te nemen met de ambassade van het desbetreffende land.

De dierenarts van Huisdierinenten.nl komt bij u thuis om uw hond of kat te vaccineren of ontwormen. Makkelijk voor u, plezierig voor uw huisdier!

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.